De talende sten

Beskrivelse af teaterstykket:

 

I forbindelse med 100 året for genforeningen af Nordslesvig og Sønderjylland, har de tre lokale teaterforeningen, Studio73, Jels vikingespil, Sløjdscenen, slået kræfterne sammen for at skabe et ny skrevet og underholdende skuespil af Ditte Svane, om tiden før og optil genforeningen af de to danske landsdele.

To veninder, Karen og Louise, mødes i Skibelund Krat og fører os humoristisk og på næsten magisk vis igennem de mange kendte historier om Ludvig og Charlotte Schrøder, Poul La Cour, Heinrich Nutzhorn, Kong Frederik d. VIII og mange mange flere. Instruktør Hans-Christian Leonhard står for iscenesættelsen. Han lægger stor vægt på at fortælle historien med tempo og humor, så ”vi lærer om de forgangene tider uden rynker i panden, men med et smil på læberne”.

Skibelundkrat er den danmarkskendte mindelund, som skaber de smukke rammer stykket DE TALENDE STEN” og om de 22 mindesten fra tiden omkring genforeningen af Nordslesvig og Sønderjylland.

Beskrivelse af samarbejdet:

 

Genforeningsstykket, er et samarbejde mellem tre lokale teaterforeninger: Jels Vikingespil, Sløjdscenen Askov og Studio 73 Vejen.
Samarbejdet blev en realitet, da alle foreninger ville gå sammen om at bidrage med et indslag til det, der skulle have været en stor Genforeningsfest i Skibelund Krat d. 6 Juni 2020, men pga. COVID-19, blev denne begivenhed rykket til 2021, og det samme gjorde vores.
De tre foreninger fik nedsat en arbejdsgruppe, som siden da har arbejdet for at få et stykke op at stå.
Vi fandt Ditte Svane fra Askov Højskole, til at skrive et stykke om Genforeningen, herefter fandt vi en instruktør (Hans Christian Leonhard), som bor i Gesten. Derfor kan vi også stolt sige, at det er et LOKALT samarbejde, med mange aktører som bor i Vejen Kommune.

Find billetter og læs mere om arrangementet på følgende links herunder

Scenbygger

Genforening

De tre foreninger

Kostumer

instruktør

De talende sten

Opdateret retningslinjer

 
1. Der er ikke længere krav om Mundbind.
2. Ved vores arrangement, er der ikke længere krav om fremvisning af gyldig Coronapas.
3. Afstandskravet mellem hinanden er ophævet.

Her viser vi en lille oversigt over forholdende herunder parkeringsmuligheder. Parkeringspladsen ved hotellet forbeholdes hotellets gæster.

De tre foreninger

Studio73

Foreningen er grundlagt i 1973. I de første mange år spillede foreningen revyer på Hansens Hotel, i Troldesalen og en enkelt gang i forbindelse med foreningens 10 års jubilæum, opførte man en revy i Vejen Hallen. De første mange år i foreningens historie, var revyerne et samlingspunkt for mange af byens borgere, da man hvert år glædet sig til at høre, hvilke fremstående personer, som nu stod for tur i årets revy. Foreningen var indtil 2001 hjemløs, hvorefter man i sin tid overtog gymnastiksalen på den gamle by skole. I dag favner foreningen bredt -. både hvad angår medlemsaktiviteter og teateropsætninger. De seneste år har foreningen bl.a. spillet musicals, ungdomsforestillinger, børneforestillinger, juleforestillinger og revy, hvoraf sidstnævnte er kommet tilbage efter mange års udeblivelser fra repetoiret. Vi kan derfor sige, at vi har noget for enhver smag, og vores mange forskellige teateropsætninger giver også vores medlemmer god mulighed for at deltage i flere og forskellige teateropsætninger om året.

139515085_3972225646123699_5849046160616531855_n.jpg-1

Sløjdscenen

Er et amatørteater i Askov ved Vejen grundlagt i 1991 i den gamle gymnastiksal på den nedlagte Askov SløjdlærerskoleSløjdskolen i Askov havde en lille teaterscene i gymnastiksalen, og den var med skrå brædder, som praksis var i tidligere tid.  Efter at Sløjdskolen i 1974 flyttede ud af bygningerne Vejenvej 43, blev de senere købt af fabrikant Ole Thomsen, der var opvokset i Askov, og der blev indrettet syv lejeboliger, men gymnastiksalen med den lille scene blev urørt tilbage. Da folk fra Askovrevyen i 1990 søgte nye lokaler, var Ulla og Ole Thomsen så generøse, at de gav brugsret til gymnastiksalen mod en symbolsk leje, og samme fordelagtige vilkår er fortsat med de nuværende ejere Karen Faust Sølvsten og Kurt Skov Madsen.  Scenen er bygget om, og under scenen er der indrettet sminkerum. Balkonen er ombygget til et rummelig teknikområde, hvor lys- og lydpersonalet har det perfekte overblik over både salen og scenen.

Jelsvikingespil

Det første vikingespil på friluftsscenen i Jels blev opført i sommeren 1977. Det var daværende skuespiller og instruktør, Peter Marcell fra Odense Teater, som foreslog opførelsen af et friluftsspil på den smukke scene ned til Nedersøens bredder.

Lige siden har der hver sommer været vikingespil i Jels, og tusindvis af mennesker fra nær og fjern har gennem årene overværet drabelige fægtekampe, glødende romantik samt farverige optrin af hundredvis af frivillige aktører. Efter forestillingen er der sang og bægerklang i vikingernes festsal, Valhal.

Vikingespillene i Jels har ikke blot udviklet sig til én af de betydeligste aktiviteter, når det gælder om at sætte Jels på Danmarkskortet. Spillene har reelt vokset sig frem som én af landsdelens største kulturinstitutioner, der har imponeret med de medvirkendes gå-på-mod, ukuelige vilje samt entusiasme.

Sponsor